28.08.2010
PRATİK BİR EKMEK ; SODALI POĞAÇA
Ekmek almayı unuttunuz.Ya da bizim evdeki gibi bir adım uzaklıkda bakkala gitmeye üşenen çocuklarınız varsa bu ekmek kurtarıcınız haberiniz olsun.
Çok yoğrulmaya gelmeyen sodalı poğaçamız ,simit lokumuna baktığımda - ki tarifi adım adım fotoğraflamak için bir bayram arefesine kalmıştır - çok çok kolay bir ekmekdir.Annemin çocukluğundan kalma bu tarifi buralarda bilen çoktur da yapan ne kadardır bilmiyorum.Aslında tuzlu bir kek yerini bile tutabilecek ayarda bulurum bu ekmeği.Annem der ki ; biz çocukluğumuzda bu yoğrulmuş ekmeği tarlada pişirirdik.Bir sürü akranımız çocuk herkes evden birşey getiridi.Çukur bir yer yapar odunları orada yakıp köz ederdik.Sonra hamuru bu küllerin içine gömer ekmeği pişirirdik.Küllerinden temizleyip sadece evde çekilmiş nohutlu toz biber, tuz karşımına banarak yerdik ama ne yerdik.
Tabii o zamanla bu zaman bir değil elbet.Acaba eski küller gibi mi şimdikiler ?Bilemem.
SODALI POĞAÇA
Malzemeler:
*5 su bardağı un ( yoğururken 3 tepeleme kaşık ekledim )
*1 su bardağı yoğurt
*1 yumurta
*1/3 su bardağı zeytinyağı
*1 su bardağı ılık su
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı karbonat
Üzeri için :3 yemek kaşığı yoğurt
-----------------------------
-Elenmiş un,tuz,karbonat bir kaba alınır.Yoğurt,yumurta,su ve zeytinyağ eklenir.Yoğrulur.
-Küçük kare borcam kalıp yağlanır.Hamur kalıba elle bastırarak yayılır.(Bu arada siz hamuru kenara ittikce o çekilecektir.Pes etmeyin )
-Üzerine yoğurdu döküp yayın.Kaşığın tersi yukarı gelecek şekilde ucuyla yarım daire şekiller yapın.
-180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Kullandığım yoğurt inek + koyun sütü karışımından hazırladığım ev yapımı oldukca katı bir yoğurt.Ekmeğin üzerini kızartsın diye sürerken suyla inceltmeye gönlüm razı olmadı.Pütürler o yüzden.
İftar saatine ucu ucuna yetişen ekmeğimizi sıcak sıcak kestiğimizden dilimler arasındaki ezilmiş ,yuvarlanmış hamur görüntüsü sizi yanıltmasın.Ekmeğimiz pek güzel pişmişdi.
Ekmeğimiz soğudukca , mısır unu ekmeğini aratmayacak kadar kehribar sarısına dönecektir.Karbonatın fendi :)
24.08.2010
SİMİT LOKUMU : Nam-ı diğer Simit Ekmeği
Ne yapsanız ne etseniz de asla anne elinin lezzetini veremeyeceğiniz tadlar vardır.
Bu ekmek sanki onların başında geliyor bana göre.
Öyle meşakkatli, öylesine sabır tecübe isteyen bir ekmek ki bu.Nazlı.Öyle nazlı ki ,bebek gibi kuş kanadından üşür.Oldu ya üşüttünüz hamuru mosmor olup çöker.O zaman annem der ki , pişirip hayvanlara bile verseniz yemezlermiş.Öylesine bozulurmuş tadı.
Mayası bir kase kuru nohutla tutulan ekmeğin tarifini vermeyi çok isterim.Bilmem becerebilir miyim ?
*Domatesler ,annemin bahçesinden sivri tarla domatesleri
**Tereyağı ,kendim hazırladım.
***Zira maydanozlar da kızkardeşimin bahçesinden
22.08.2010
MISIR UNU HELVASI
Ramazan ayı yine bereketiyle bizimle.Onca sıcağa rağmen tuttuğumuz oruçlar kolaylanıyor birşekilde.Düne kadar sadece kavun - karpuzla tatlandırdığımız iftar soframız için bu akşam tatlı yapmaya karar verdim.Durmadan esen rüzgarın getirdiği serinliğin payı var elbet böyle düşünmemde.
Trabzon'dan gelen kavrulmuş mısır unuyla ilk kez denediğim helvanın tadını bilmiyorum.
Kavrulmuş unun nefis kokusu , kendimce eklediğim üzüm pekmezi nefsimle imtihanımı zorlaştırırken bir kez daha olmayanlara da ver Allahım diye dua ediyor insan..
Herkese hayırlı iftarlar.
MISIR UNU HELVASI
Malzemeler:
- 250 gram mısır unu ( kavrulmuş )
Şerbeti için:
- 250 gram şeker
- 1/2 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
- Vanilya
Ayrıca :
- 100 gram tereyağı
-----------------------------
-Küçük bir tencerede su, süt ve şeker kaynatılır.Kıvamlı bir şurup olmasına gerek yok.İçine yarım limon sıkılıp bir taşım kaynatılıp ocaktan alınır.Vanilya eklenir.Ilınmaya bırakılır.
-Kalın tabanlı tencerede ve kısık ateşte mısır unu kuru olarak karıştıra karıştıra kavrulur.Rengi kahverengileşmeye başlayınca ( dikkat etmek gerekiyor un hemen yanabilir ) içine katı haldeki tereyağı ve şerbeti eklenir.Bu aşamada kızgın una eklenen şerbetden dolayı sıçramalar oluyor.Dikkatlice karıştırmaya devam etmeli ki hem biz yanmayalım hem helvamız topaklanmasın.
-Küçük kare borcam kalıbı ıslatılır.Helva kaşığın tersi ile bastırarak yayılır.
-Bu aşamada dilerseniz benim gibi badem unu ve 2 tatlı kaşığı üzüm pekmezi ile süsleme yapabilirsiniz.Annem un helvasının üzerini süslemek için biraz toz şeker serperdi.Şekerin kristal hali süsleme için pratik bir yöntem.
4.08.2010
3.08.2010
PAPATYALI SÜSLÜ PASTA
Serkan Bey ,kızları Nisa ve Ebru'nun aynı gün olan doğumgünleri için ( ikiz değiller :) çiçekli böcekli ,süslü bir pasta istedi benden.
15 kişilik pastayı 2 kız çocuğunun kutlamasına tanıklık edeceği için direkt 2 kat olarak düşündüm.Her ne kadar görünmese de 2 .katın arka yüzünde Ebru 'nun adı da var.
Papatyalı bir bahçede ,pembe ayıcıklar ,pembe tüyler ,kalpler tam bir kız pastası oluverdi.Umarım beğenmişlerdir.Gerçi Serkan Bey,pastasını almaya geldiğinde çok beğendiğini söylemesi bir anda onca sıcağa rağmen çektiğim çileye değiverdi.
Pastamız çikolatalı pandispanya , çikolatalı krema ve çikolata damlalarından oluştu.
Süslü kızlarımızın yeni yaşlarını kutluyorum.Hiç unutmayacakları bir kutlamaları olduğuna eminim zira pastaları babaları tarafından onlar için düşünülmüş bir sürprizdi.