Aslında annem mönüye patates salatası ve meşhur poğaçalarını da eklemişti ama mutfak,salon arası koştururken çekmeyi unutmuşum:(
30.03.2008
CUMARTESİ...
Aslında annem mönüye patates salatası ve meşhur poğaçalarını da eklemişti ama mutfak,salon arası koştururken çekmeyi unutmuşum:(
28.03.2008
25.03.2008
KARAMELLİ PASTA
Beklettiğim için özür diliyorum....
Bu pasta 30 kişilik kare kalıba yapılmış bir pasta.Kalıbımın ölçüleri 30x30 cm.Yalnız epey yüksek bir pasta oldu.Ben bile şaşırdım.O kadar yüksek pastadan da rahat 35-37 kişilik pasta çıkmıştır diye düşünüyorum.Pastanın pandispanyası için Foodie Emel Başdoğan'ın Pasta Yapımı kitabından bir tarif denedim.Şu sıralar içi nemli bu keki yapıyorum hep ve çok memnunum.Yiyenlerde öyle;)Kalıbım büyük olunca,kitaptaki 20 kişilik pandispanya tarifini ilk pişirdiğimde sadece 1 kata ayrılabilecek yükseklikte pandispanyam oldu.2.kez aynı tarifi yarım ölçüyle denedim bu da tek kat olacak şekilde kabardı.Dolayısıyla katlarım daha kalınca oldu.Katlar daha kalın olsa da kekin dokusu yumuşaklığını yitirmedi.Hani ölçüyü 1,5 katı arttırarak 1 ssferde pandispanyayı pişiriverseydin diyenleriniz olabilir.Bu kalıpta daha önce 1,5 ölçü denedim.Bu kez pandispanya pişmekte gecikti ve kabuk bağladı.Tecrübeyle sabit de olunca bir daha onca malzemeyi riske atmak istemedim.Tarifi size kitaptaki gibi aktarıyorum.
ÇİKOLATALI PANDİSPANYA
Malzemeleri:
*12 adet yumurta
*340 gr.toz şeker(1,5 su bardağı)
*1 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu
*225 gr.un(1,5 su bardağı)
*100 gr.kakao(2/3 su bardağı)
---------------------------------------------
-Yumurta sarıları ve beyazları ayrılır.Yumurta akları epey büyükçe bir kaba alınır üzerine şekerin yarısı ilave edilir ve kar haline gelip,bıçakla kesilecek kıvamda olana kadar mikserle çırpılır.
-Şekerin diğer yarısı,yumurta sarılarına eklenir.Mayonez kıvamına gelene dek çırpılır.Portakal suyu ilave edilir ve tahta bir kaşıkla çırpılmış yumurta sarılarına eklenir.
-Yumurta sarıları,kar halindeki karışımına konur.Kakao ve un üzerine elenir.Tahta kaşıkla çırpmadan karıştırılır.
-Kalıba dökülür.(Altı olmayan kalıplarda,kalıbın tabanına alüminyum folyo serilir.Yanlardan sıkıştırılarak sabitlenir.)
-Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dk.pişirilir.
-Fırından çıkarılınca ters çevrilerek soğumaya bırakılır.
Ara katları vanilyalı muhallebiyle yaptığım dolgu kremasıyla doldurdum.Tarifi 1,5 ölçü hazırladım.Biraz arttı.Daha önce de verdiğim tarifi tekrar 1 ölçü olarak veriyorum.
Vanilyalı Krema
Malzemeleri:
*225 gr.toz şeker(1 su bardağı)
*75 gr.nişasta(1/2 su bardağı)
*15 gr.un(2 yemek kaşığı)
*750 ml.süt(3 su bardağı)
*2 yumurta
*Vanilya
*1 su bardağı krema(200ml)
------------------------------------
-Toz şeker,un ve nişasta bir tencerede karıştırılır.Süt eklenir ve iyice karıştırılır.
-Yumurtalar kırılır ve tekrar karıştırılır.Ocağa alınan tencerede ki karışım sürekli karıştırılarak muhallebi yapılır.
-Ateşten alınıp vanilya eklenir.Soğumaya bırakılır.İyice soğuyunca krema eklenip tekrar karıştırılır.
Ara katları bu kremayla doldurup,üzerine bolca şurupsuz kestane şekeri koydum.Kestane şekeri temini için Pastaland'ı arayabilirsiniz.
Pastanın üzerini kaplamak için Amerikan Pudingini bu kez beyaz çikolata ile denedim.Tarifi daha önceden burada vermiştim.Tek fark kakao oranında nişasta,damla çikolata oranında beyaz konfiseri kullandım.Siz beyaz kuverturle denerseniz daha başarılı olabilirsiniz.Zira konfiseri çok çabuk donuyor.Kaplama yaparken sıkıntı yaşayabilirsiniz.Bu ölçüyle bu büyüklükte ki pastanın sadece üzeri kaplanabiliyor.Pastanın yan duvarları için;krem şanti hazırladım ve şantiye kıvam verdikten sonra göz kararı karamel soğuk jöle ekledim.Hem tadı hem rengi değişsin diye.Bu kremayı yan duvarlara sıvadım ve spatula ile belirgin izler yaptım.
En üstte gördüğünüz kahverengi sıvı,karamel soğuk jöle.Tepeleme 3 yemek kaşığı jöleyi suyla akışkan hale getirip pastanın üzerine döktüm yanlardan akmasını sağladım.Hindistanceviziyle de süsledim.
Aslında pastanın sahibi bir nakliye şirketinin başında olunca ve yeni de alınan vagonlarda hazır gündemdeyken altın taşıyan vagonlar modellemiştim ama onları çekmeye unutmuşum:(
Lezzetli bir pasta olduğunu söyledi tadanlar.Çok mutlu oldum elbet;)
22.03.2008
CUPCAKE DENEMELERİ...
kestaneli krema üzeri krokan konulmuş kapakları kapatılmamış cupcakeler var.En son üzerleri krokanlı,granül kahveli şanti ile kaplandı.
17.03.2008
BİR İSTANBUL MASALI;)
Ve çok çok beğendiğim Boğaziçi Üniversitesinden bir kare.Bunun gibi birçok taş bina mevcut.Üniversitenin tarihçesi de çok ilginç.Merak ederseniz buradan bilgi edinebilirsiniz.
12.03.2008
8.03.2008
4.03.2008
PORTAKALLI VE LİMONLU CUPCAKE
Hadi hazır ben de elim alışmışken kar muhalefetiyle ertelenmiş hasta ziyeretimize gitmek için bari cupcake yapayım dedim.Detaylı da fotoğraflamaya çalıştım.Yalnız çekimlerimiz iş çıkışı başlayıp-ki henüz güneş batmamışken- gece yarısını geçtiğinde tamamlanınca-dün geceden 3 saat uykuyla ayakta olduğumdan cupcakeler pişirilip uykuya teslim olundu-eh işte saat 04 civarları yazımı yazabiliyorum.Uyku alınınca kafa dinç elbet;)
Cupcakeler kara kaplı defterimden.
PORTAKALLI ve LİMONLU CUPCAKE
*125 gr.eritilip ılıtılmış tereyağ(margarin de olabilir)
*2,5 su bardağı un
*1 adet kabartma tozu
*1'er adet limon ve portakal kabuğu rendesi(Rendelenmiş kabuklarım vardı.2'şer tatlı kaşığı limon ve portakal kabuğu rendesi kullandım)
*1 tatlı kaşığı limon suyu
*1 yumurta
*1 su bardağı süt
*1/4 çay kaşığı hint cevizi rendesi(muskat cevizi)
*1,5 çay bardağı toz şeker
----------------------------------
-Un,kabartma tozu,muskat rendesi geniş bir kaseye elenir.
-Şeker,limon,portakal kabuğu kabuğu rendesi karıştırılıp,una eklenir.Karıştırılır.
-Ayrı bir kapta yumurta hafif çırpılır.Eritilip ılıtılmış tereyağ,süt,limon suyu ilave edilip karıştırılır.
-Unlu karışımın ortasına sıvı karışım eklenir.Kaşıkla alt üst ederek karıştırılır.
(Pürüzsüz bir hamur yapmayın kek çok sert olur)
-Muffin kalıplarına,muffin kağıtları konup 2/3 ü dolacak şekilde hamur eklenir.
-180 derece ısıtılmış fırında 20 dk pişirin.(Fırın ısısına göre 20-25 dk.olabilir)
Daha sonra ben kekleri üstten biraz derince kesip,bir akşam öncedeki çalışmamdan elimde kalan fildişi konfiseri çikolata ve krema karışımını mikrodalgada 10 sn.tutup erittim.Cupcakelerin içlerine yarım tatlı kaşığı kadar koydum.Kestiğim kısmı kremanın üzerine kapattım.Her bir cupcakein üzerini krema sertleştirici eklenmiş krem şanti ile kapladım.Krem şantimde dün geceden.Biraz daha çırpıp koyulaştırabilirdim ama üşendim desem;)
Şantiyle kapladığım cupcakelerin üzerini Pastaland'dan aldığım garanül şeker ve yine Pastaland'dan aldığım meyva şekerlemelerinden bir parça koyarak süsledim.
Bu şekilde bir sürü farklı cupcake süslemeleri yapılabilir.
1.03.2008
PASTALAND'DAYDIM....
Bu resim de son anda çekildi.Ben onca misafirperverlik karşısında biraz semelenmiş olmalıyım ki aklımın ucundan geçmedi resim çekmek,çektirmek.Özlem Hn.uyarmasa güzel,keyif dolu bir gün sadece hafızalarda kalacaktı.Bu arada Özlem Hn.solumda ki beyaz kazaklı hanım.Dilek Hn.'da doğal olarak sağımda.Kendisi aynı zamanda şirketin başında.Son derece mütevazi,naif bir hanım.Beni ve ailemi baştacı ettiler.Samimi söylüyorum.
Dilerim birgün benim de onları ağırlama şansım olur.
Başda bir hanımın olmasından mı yoksa şirketin genel politikası mı bilemiyorum ama huzuru kapıdan adım atar atmaz hissediyorsunuz.Dilek Hn'ın kızı Tuğçe'de bir organizasyon için bebek şekerlerine kurdela bağlarken dedim ki içimden:Çok şanslı.İşin içinde pişiyor ne güzel.
Bir işi mutfağında pişerek özümsemek gibisi var mıdır?
Dilek Hn'a,Özlem Hn'a,çayımızı tazeleyen annem gibi teyzeye,Nurdan'a,Tuğçe'ye,Dilek Hn'ın babasına ve tüm diğer çalışanlara buradan sevgilerimi gönderiyorum.Yolunuz her daim açık olur inşallah..